Հազարաթերթիկ

  • photo_2019-10-09_11-44-32

Հազար աճում է Գեղարքունիքի, Լոռու, Արագածոտնի, Կոտայքի մարզերում և այլուր: Մշակվում է ամենուրեք:

Ցողունի բարձրությունը 10-120 սմ է: Տերևները նշտարանման են,  Պարունակում է խեժ, վիտամիններ C, B, PP, կարոտին, երկաթի և ֆոսֆորի աղեր:

Օգտագործվում է սննդի մեջ: Գործածվում է բացառապես հում վիճակում` որպես աղցանային ուտեստ, և ունի բարձր սննդային արժեք:

Հարուստ է A, B1, B2 և C վիտամիններով և հանքային` մասնավորապես երկաթի և կալիումի աղերով: Մշակման տարբեր պայմանների հետ կապված տարբեր է նաև հազարի քիմիական կազմը:

Հազարն առաջին անգամ մշակել են հին եգիպտացիները: Նախնական շրջանում օգտագործվել է որպես խոտ, որից յուղ են ստացել` սակայն ավելի ուշ կարևորությունը տրվել է բույսի տերևներին, որոնք օգտագործվում էին սննդի մեջ:

Leave a Reply